Gote Takatekote , modern Japon temel bağlama tekniklerinden biridir. Takatekote (高手 小 手) ve gote shibari (後手 縛 り) dahil birçok alternatif isme sahiptir. Ayrıca, birden fazla yomikata (okuma) şekli vardır, örneğin: gote takatekote, takatekote ve ushirode takatekote.
Diğer Alternatif Yomi’ler
- Gote takategote
- Ushirode takatekote
- Ushirode takategote
- Ushirote takatekote
- Ushirote takategote
Alternatif İsimleri
- Box tie
- Chest harness
- Gote shibari (後手縛り)
- Takatekote (高手小手)
- Ushiro takatekote (後高手小手)
- Ushiro takatekote (後ろ高手小手)
- Ushiro takatekote Shibari (後高手小手縛り)
- Ushirote takatekote (後ろ手高手小手)
- Ushiro kote shibari (後小手縛り)
- Ushirode shibari or ushirote shibari (後ろ手縛り)
- Gote munenawa shibari (後手胸縄縛り)
- Kotetaka (小手高)
- Takakote (高小手)
- Takatekote shibari (高手小手縛り)
Gote, bileklerin arkaya bağlandığını ifade etmek için kullanılır. Takate, üst kol bölgesine atıfta bulunan eski bir kelimedir. Bu kelimenin, kolların yüksek bir pozisyonda tutulduğu duruş şeklini temsil ettiği de söylenebilir. Kote ise bilek demektir.
Kullanım Şekilleri
KULLANIM 1: Bilekleri sırtın arkasına birleştirerek, ipin üst kollar ile üst göğüs bölümünü sabitlediği, ikinci katman bir dolama ile göğüslerin altını çevreleyerek yapılan bağlama şekli. Bilekler rahat ve gergin olmamakla birlikte yüksek konumda (high hand) değildir.
KULLANIM 2: Alınan pozisyonun yüksek pozisyon olarak yorumlanması durumunda(high hand), bilekler sırt kısmında olabildiğince yüksek pozisyonda olmalıdır. Bu durumda, gote shibari (veya ushirote shibari), bileklerin yüksek konumda olmadığı durumu temsil etmek için kullanılır.
KULLANIM 3: Antik hojojutsu’daki çoğu shibari için, takate, kote ve boyun, bağlanması gereken kilit konumlardır. Bu anlamda, gote takatekote olarak antik kullanımda da olduğu söylenebilir (örneğin, Takashi Tsujimura’nın erken dönem çalışmasına bakınız). Göğüs bölgesinin (chest harness) bağlanması gerekmez. Ancak, “gote takatekote” teriminin eski zamanlarda var olup olmadığı açık değildir (muhtemelen değil). 1950’ler ila 1970’lere arasında kullanılmaya başlanmış yeni bir kelime olabilir. “Takatekote” kelimesinin ise (en azından) 1923 yılında yazılı olarak kullanıldığı bilinmektedir, ancak hojojutsu stilini mi yoksa modern stili mi temsil ettiği bilinmemektedir. Göğüs kısmının bağlanmasıyla ortaya çıkan modern tarz shibari 1888’de kimi sanat çalışmalarında ve gösterilerinde ortaya çıktı (Meiji dönemi). O dönemlerde oldukça popüler olan kabuki oyunlarında takatekote tarzı modern bir tarz uygulamış olmaları oldukça muhtemeldir ancak ne denildiği ve nasıl isimlendirildiği belli değildir.
Takatekote Shibari’ye Genel Bakış
“Takate kote shibari”, birçok bağlama şekli için kollektif bir yöntemdir. Bu teknik, modern Japon bağlama sanatının çekirdeği olarak kabul edilir ve ayrıca bir uygulayıcının beceri seviyesi için bir mihenk taşı görevi görür. Bu bağlama tekniği için yukarıdaki isimler yaygın olarak kullanılır. Ellerin arkada birleştirilerek bağlanmasına “ushirode shibari” ve ellerin arkada üst ve ön kolları saracak şekilde bağlanmasına “ushirode takate kote shibari” denilir. Bazı yorumcular, bu isimlendirmenin rope bottom’ın ellerinin arkaya sabitlenmesinden (ushirode: eller arkada), hem ön kolların (kote: ön kollar) hem de üst kolların (takate: üst kollar) birlikte bağlanması nedeniyle olduğunu düşünür. Bununla birlikte, “takate” ön kolları yukarı çekmek anlamına geldiğini düşünen kesimler de vardır.
Her halükarda, takate kote shibari bu teknik için en yaygın Japonca isim olarak kullanılmaktadır. Batıda, kolların arkada birleştirilmesi ve şekil olarak bir kare oluşturması sebebiyle “box tie” denilir. Son dönemlerde ise en yaygın isim olarak “TK” kullanılmaya başlanmış ve sadeleştirilmiştir. Genel olarak, temel bir TK bağlaması için iki parça ipe ihtiyaç duyulur. Bu nedenle bazı kesimler “2TK” olarak adlandırırlar. Kullanılan ip adedi ile anıldığında bile pratik bir anlam ifade etmesi sebebi ile en yaygın kullanım şekli “TK” olarak shibari çevrelerinde yer bulmuştur.
Bağlama şeklinin tekniğinin izi sürüldüğünde yukarıda da belirttiğimiz gibi Japon hojojutsu’sunda kullanılan şekline ulaşıldığı kesindir. Bununla birlikte, takate kote shibari, herhangi bir hojojutsu okulundan veya tarzından gelen bir bağın resmi adı olarak kayıtlara geçmemiştir.
Nawashiler tarafından modern zamanlarda revize edilmiş olan, çağdaş kinbakunun takate kote shibari’si geleneksel hojojutsu’dan çok farklıdır. Başlıca özellikleri: eller arkada bağlanmış, önkollar paralel olarak sabitlenmiş ve dirsekler doksan derece olacak şekilde arkada bükülmüştür. Üst gövdeyi, paralel olarak saran; ikiye katlanmış ipler kullanır, her ip halkası, ipi iki veya daha fazla gövdeye sararak oluşturulur.
Takate kote shibari tasarımı iki prensibi karşılamaya çalışır: bir yandan bağın geleneksel hojojutsu görünümünü koruması gerekir; öte yandan, bağın süspansiyon sırasında rope bottom’a çok fazla acı çektirmemesi. Geleneksel hojojutsu mahkumların kaçmasını önlemek için düşünülmüş ve rahatsız edici hale getirmek için tasarlanmıştır. Bu nedenle, takate kote shibari mümkün olduğu kadar çok sayıda değişken arasında bir denge kurmaya çalışır. Her adım ve detayın arkasında pratik bir mantık bulunur.
Takate kote shibari, kinbaku öğrencisinin karşılaşacağı ilk büyük engeldir. Yeni başlayanlar, bu bağlamanın ardışık adımlarını kısa sürede ezberlemeyi ve gerçek bir bağ oluşturmayı başarabilir. Ancak, eğer askıya almak istiyorsanız, tekniğin daha ince detaylarını kavramak için tekrar tekrar pratik yapmanız gerekir. Birçok insan, takate kote shibari pratiklerinin (herkesin güvenliği için) birebir ve yüz yüze, gözetmen veya tecrübeli birinin desteği ile yönlendirilerek yapılması gerektiğini düşünür.
Çağdaş araştırmalar, birçok kişinin takate kote shibari’nin insan vücudu mekaniği konusunda askıya almanın (suspension) en iyi yolu olmadığına işaret ettiği gözden kaçırılmamalıdır. Bununla birlikte, tarihsel durumu ve temsili niteliği nedeniyle, bu teknik Japon shibari estetiğinin en önemli bileşeni haline gelmiştir. Takate kote shibari olmayan bir sahne, Japon estetiğinden de yoksun olacaktır.
Kaynaklar:
- http://smpedia.com
- https://bdsmkulturu.com
- Essence Of Shibari