Munter Hitch

Ülkemizde,”yarım kazık” veya “İtalyan düğümü” olarak adlandırılan bu düğüm, dağcılar ve mağaracılar tarafından hayat ipi ya da emniyet sisteminin bir parçası olarak kullanılan bir düğümdür. Shibari’de ise genellikle iplerin kesişme, karşılaşma noktalarında ip yönünü değiştirmek, diğer iplerle bir bütün sağlamak ve dekorasyon amacıyla kullanılır.

Büyütmek için resme tıklayın

Batı shibarisinde, Crossing Hitch; geleneksel Japon kinbaku ve shibarisinde ise “no-dome” şeklinde adlandırılır. Zaman zaman düğümün işlevine atıfta bulunmak amacıyla “Cross Friction (Crossing Hitch)” şeklinde isimlendirildiği de olur.  Resimdeki örnekte gördüğünüz futomomo’da, kırmızı daire ile belirtilmiş bölgelerde kullanılan düğüm “munter hitch” tir.  Sadece bir munter hitch ve single  column veya bowlline kullanarak basit bağlamalar bütünü oluşturabilirsiniz.

Düğüm dekorasyon amacı taşıyan bağlamaların yanı sıra, ip bütünlüğünü ve mukavemetini arttırmak için de kullanılır.

Düğümün yapılışını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Reverse (Ters) Munter Hitch

Yukarıda anlatılan düğümün, daha fazla ip ile kesişmesi veya daha güçlü ve sabit bir şekilde kavraması için kullanılır. 2000’li yılların başlarına kadar “Twisted Cross” olarak da isimlendirilen bu düğüm genellikle munter hicth’te ki gibi tüm ipi diğer iplerin altından geçirmekte zorlanılan, daha sıkı ip sarımlarıyla karşılaştığında kullanılır. Kavraması maksimum ve sürtünmesi minimum düzeyde olduğu için daha sağlam ve güvenilirdir.

Düğümün yapılışını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

İp ile Doğaçlama Bir Ağ Örelim

  • Single Column (tek kolon düğümü) ile bir nokta seçerek (sağ bilek gibi) başlayın.
  • İpi akışına bırakın ve yaratıcı olun
  • İki ip çapraz keşistiği durumlarda Crossing Hitch kullanarak devam edin.
  • Düğümleri hassas bölgelerde kullanmayı deneyin.
  • Hoşunuza gittiyse ip ekleyerek devam edin. :)

Square Knot – Kare Düğüm
Figure 8
Sepetim
Dilek listesi
Son Görüntülenen
Kategoriler