Bağların çoğunluğu tek bir kolon bağı ile başlar, genellikle bedene ilk atılan düğüm türüdür. Tek kolon düğümü, bağlandığı noktayı sabitlemek, sıkışmasını önlemek için kullanılan bir nevi güvenlik noktası gibidir. Hızlı ve basit olması gereği ile en çok kullanılan düğüm türleridir. Düğüm, bacak, gövde, bir yatak direği, bilek vs. gibi bir noktaya konulabilir.
Faklı türde tekniklerle birlikte kullanılabilen ve kökeni çok eskiye dayanan bu düğümün pek çok varyasyonu, sahne ve bağlamaya göre kullanılabilecek farklı şekilleri mevcuttur. Single Column terimi, tek kolonu bağlamak için kullanılan tüm düğüm ve yapı elementlerine verilen çatı terimdir. Single Column günümüzde neredeyse ilk formu ve hali olan “Yuki Knot / Boola-Boola” ile özdeşleşmiş ve pek çok rigger single column denildiğinde bu düğümü anımsar hale gelmiştir. Oysaki Yuki, single column düğümlerinden sadece biri ve en eski olanıdır. Tek kolon düğümlerinde, Square (kare) Knot (本結び Honmusubi), Granny (Büyükanne) Knot (縦結び Tatemusubi) gibi düğümlerde kullanılır.
Bu düğüm, damarların ve sinirlerin nispeten sığ olduğu vücudun bölümlerini bağlamak için uygundur. Düz ve pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için bağladığınız bölgeyi birkaç kez sardığınızdan ve kan akışını sağlamak için sargılarla vücut arasında bir boşluk bıraktığınızdan emin olun.
Yukarıda da belirtildiği gibi, yaygın olarak görülen üç farklı tek kolon düğümü vardır. Yuki düğümü nispeten daha pratik ve basittir, ancak yeni başlayanlar için uygulanacak uygun kuvvet miktarını kavraması daha zor olabilir. Kare düğüm tek kolon bağları (square knot single column ties) daha fazla basamağa sahiptir, ancak düğümü sağlamlaştırmak daha kolaydır. Carrick bend (花 聯結 – Somerville Bowline) tek kolon bağları, daha fazla sıkılığa sahip olma avantajına sahiptir, ancak ip sargısının göreceli olarak sıkı olması gereken durumlarda kullanılması zordur.
Yuki Single Column
Boola-Boola, Yuki gibi isimlerle de anılan ve tek kolan bağlarının en yalın hali olan bu düğüm, shibaride en çok kullanılan düğümlerdendir. Hızlı ve pratik olması sebebi ile oldukça fazla kullanılır. Bowline kadar güzenli ve statik olmasa bile bight kısmından geçirilen stranding ends ile güçlendirilir ve bu da suspension sırasında ek bir güvenlik noktası sağlar.
Square Knot – Kare Düğüm Single Column
Kare düğüm (Square Knot), resif düğümü veya japonca adıyla “hon-musubi (本結び)” sadece ipleri bağlamak için değil, aynı zamanda birçok süslemede de kullanılır. İpi bight kısmını ters taraftan dolarsanız bir Granny (Büyükanne) (縦結び Tatemusubi) düğümü oluşturursunuz.
Kare düğüm tek kolon bağı, birçok uygulamadan sonra hızlı bir şekilde çözülebilir ve tamamlanabilir. Ancak düğümün kaymasını önlemek için uygun kuvvet kullanarak sıkıştırmanız önemlidir. Sertliği, kullandığınız ipe ve sürtünme kuvvetine de bağlıdır. (1-6. adımlar)
Son aşamada atacağınız ekstra düğüm(7-8-9. adımlar.), kare düğümü daha sağlam yapar ve daha güvenli hale getirir. Aşağıdaki örnek buna göre yapılmıştır.
Somerville Bowline
Bu düğüm Topologist tarafından geliştirildiği için ona atfedilir ve genellikle onunla anılır. Oysaki Esinem bu düğümün geleneksel Japon düğümlerinden geldiğini ve “fence knot” veya “otoko musibi ( 男 結 び ) olarak adlandırıldığını iddia eder. Kökeni ne olursa olsun, kompakt yapısı ve güvenilirliği sebebiyle popüler bir tercih haline gelmiştir.
2010 yılında, Topologist, Portekiz tarzı ve Fransız tarzı bowline düğümünü yeniden düzenledi ve değiştirdi. Düğüm, somerville bowline adını aldı. Daha sonra, Wykd Dave ve diğerleri düğümün aslında uzun süredir var olan “Carrick bend” olduğunu tespit ettiler. Bu nedenle, sitemizde yer yer bu ismi de kullanacağız.
Somerville bowline her türlü ip ile kullanılabilir. Düğüm çok sağlam ve herhangi bir yönde üzerine binen gerilimi kaldırabilecek statik bir düğümdür. Aynı zamanda, pek çok senaryoda (özellikle yer / floor çalışmalarında) kolay çözülmesi ve kolay sıkışması sebebi ile güvenlidir.
Bu düğümün dezavantajı, özellikle askıya alma (suspension) sırasında üzerine binen basınçla, sıkışarak çözülmesinin zor hale gelmesidir. Acil durumlarda, kesme cihazınızı, yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Burlington Bowline
Somerville Bowline ile yapısı aynı görünmesine rağmen single colum kökenli bir bowline düğümüdür. Aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.
French Bowline (Fast Bowline)
Düğümün videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Video kalitesi ilerleyen zamanlarda düzeltilecek.
Pratik Yapmak İçin Öneriler
- Gözleriniz kapalı düğümleri çalışın
- 3,4,5 li sargılar yapıp düğüm atın ve farkları görün
- Farklı yerlerde bağlamayı deneyin, koltuk ayağı, sopa, bambu vs. gibi
- Sol (dominant olmayan) el ile diğer elinizi bağlamaya çalışın
- Öğrendikleriniz ile başkasına düğümü anlatın ve uygulamalı gösterin.
Kaynak ve Başvurular
- Topologist tutorial
- Lochai Stine tutorial (youtube video)
- Cannon tutorial (youtube video)
- Lunatic Bound method 1, method 2 (vimeo video)
- The Dutchy tutorial (picture step by step)
- M0co tutorial (youtube video)
Credit: Somerville bowline by Topologist
Makalede Kullanılan Kaynaklar
- ropestudy. com
- http://rope365.com
- https://crash-restraint.com
- Essence Of Shibari (Kitap)
- http://wykd.com/
- EpicRope
- https://kinbakualba.com