Bitkisel tabaklanmış derilere verilen isimdir. Tabaklama yöntemini ifade eder. Ağaç kabuğu gibi tabaklama işleminde kullanılan doğal tanenler nedeniyle “vegetal” olarak adlandırılır. Vaketa veya bazen adlandırıldığı gibi bitkisel tabaklama, insanoğlunun bildiği en eski tabaklama yöntemlerinden biridir. Ancak bugün dünya derisinin %10’undan daha azı bu şekilde tabaklanmaktadır.
Bitkisel tabaklamayı bu kadar benzersiz yapan şey, daha kalın deri yapmak için kullanılabilmesidir. Bitkisel tabaklanmış deri de daha iyi yaşlanma eğilimindedir ve zamanla zengin bir yüzey geliştirir.
Ürünlerimizde natural vaketa derileri elde boyayarak son formuna kavuşturuyoruz. Boyanan deriler derinin boyayı emmesi ile biraz daha sertleşiyor, süreç içerisinde kullandıkça güzel ve soft bir hale dönüşüyor.
Üretimi
Sığır ham derileri öncelikle ıslatma ve yumuşatma işlemine alınarak kaybettikleri nem içeriğine (%65-70) kavuşturulur. Bu işlem pervaneli teknelerde gerçekleştirilir. Ardından ham deriler kıl kiderme ve kireçlik işlemine alınırlar. Bu işlemde derilere kireç ve zırnık kimayasaları verilerek, deri yüzeyindeki kıllar uzaklaştırılır ve deri bünyesinde, tabaklayıcı, boyayıcı ve yağlayıcı maddelerle bağ yapabilecek aklif lif uçlarının ortaya çıkarılması sağlanır. Buna tola gelişimi adı verilir. Ardından derilere deri işleme dolaplarında kireç giderme işlemi uygulanarak derideki kirecin uzaklaştırılması sağlanır. Kireç gidermeden sonra sama işlemine geçilir. Bu işlemde derilere proteolitik enzimler verilerek eriyebilir proteinler uzaklaştırılır.
Daha sonra derilere dolapta bir bitkisel tabaklama maddesi olan ve meşe ağacından elde edilen öğütülmüş meşe palamudu tabaklama maddesi verlir. Bu işlem üç kez uygulanır ve deriler bitkisel tabaklanmış olarak dolaplardan çıkarılır. Bu işlemden sonra yıkanan derilere sıyırma tıraş uygulanarak derinin et yüzeyindeki fazlalıklar uzaklaştırılır. Asılarak kurutulan derilerin cildine mermer üzerinde balık yağı veya bitkisel yağ uygulanır. Bu işlemden sonra asılarak kurutulan deriler, suda ıslatılarak yumuşak bir kıvama gelmesi sağlanır, daha sonra bir gün baskıya alınır. Mermer üzerinde perdahlanarak ciltleri açılır. Tekrar ince tıraştan geçirilerek inceltilen deriler, mantar geçilerek yumuşatılır ve istenilen renge boyanarak cilalandıktan sonra kullanıma hazır hale getirilir.